Denne opskrift er glutenfri og laktosefri 🙂
Gammeldags fastelavnsboller – med creme og pistaciefyld (eller lav dit eget yndlingsfyld!) 🙂
Ca. 12 stk.
Du skal bruge:
Antal | Ingrediens | Produktlink |
Dejen: | Â | Â |
2 | Æg |  |
1,5 dl. | Mælk (evt. laktosefri) + Mælk til pensling |  |
100 g. | Smør (evt. laktosefri) |  |
50 g. | Sukker | Â |
5-6 dl. | TJOIS Basis Melmix | KØB HER |
25 g. | Gær |  |
1 | Vaniljestang | Â |
2 tsk. | Sukker | Â |
1 tsk. | Kardemomme | Â |
1/2 tsk. | Salt | Â |
 |  |  |
Fyld: | Â | Â |
1 pakke | ODENSE dessertmasse med pistaciesmag – Eller syltetøj |  |
1 brev | Dr. Oetker kagecreme og 5 dl. mælk |  |
 |  |  |
Eller lav kagecremen selv: | Â | Â |
1 | Vaniljestang | Â |
1 | Æg |  |
2 spsk. | Maizenamel | Â |
2,5 dl. | Mælk (evt. laktosefri) |  |
20 g. | Sukker | Â |
Evt. 50 g. | Hakkede mandler | Â |
 |  |  |
Pynt: | Â | Â |
 | Flormelis |  |
 | Frysetørret frugt eller krymmel |  |
Sådan gør du:
Cremen:
Dr. Oetker: Lav cremen som anvist på pakken og sæt den på køl.
Hjemmelavet creme: Skrab vaniljekornene ud og knus dem med sukkeret i en skål. Tilsæt maizena og æg og pisk det godt sammen. I en gryde varmes mælken til den er ca. 60 grader (den må ikke koge). Hæld den varme mælk over i skålen til æggeblandingen og pisk det godt sammen. Hæld det derefter tilbage i gryden og varm massen igennem til den tykner. Tilsæt derefter evt. de hakkede mandler. Sæt cremen på køl.
Dejen:
Mælken lunes i en gryde – det må ikke koge. Kom smørret i mælken til det smelter og tag gryden af varmen. Når det har nået fingertemperatur kommes gæret i. Rør rundt til det er opløst. Knus vaniljekornene med lidt sukker og kom det i en røremaskine. Tilsæt resten af sukkeret, salt, kardemomme og æg. Rør godt rundt og tilsæt derefter TJOIS Basismel lidt efter lidt. Start med 5 dl frem for de 6. Dejen skal være klistret, dog stadig fast. Rør dejen igennem i minimum 5 minutter inden den sættes til hævning i 30 min.
Når dejen har hævet, tændes ovnen på 175 grader. Dejen rulles den ud mellem to stykker bagepapir, i en stor firkant. Tag det øverste stykke bagepapir af, og gem det. Dejen skal være lidt under ½ cm tyk, og skæres ud i firkanter. Der bliver ca. 12 stk. i alt. På hver firkant lægges en ring med dessertmasse og 1-2 spsk. creme inde i midten. Fold derefter hjørnerne ind mod midten og klem dejen sammen i samlingerne (så cremen ikke løber ud). Du kan herefter forsigtigt rulle bollerne i hånden, hvis du hellere vil have dem runde, end firkantede. Kom fastelavnsbollerne på det bagepapir du gemte, og læg dem med samlingen nedad. Lad dem hæve 30-45 minutter. Herefter pensles de med mælk.
Bag fastelavnsbollerne midt i ovnen i ca. 20 minutter. Lad dem afkøle på en rist og pynt derefter med glasur og pynt.
Fastelavnsbollerne er bedst når de er lune og skal helst spises samme dag 🙂 Velbekomme!