PKU

Find lavproteins opskrifter her

Kanelsnegle

Om PKU

PKU kaldes også phenylketonuri og Føllings syge. Det er en stofskiftedfefekt, hvor kroppen ikke kan omdanne aminosyren phenylalanin (protein) til tyrosin. Dette betyder, at mængden af phenylalanin skal begrænses i kosten og i stedet skal der gives et tilskud af tyrosin.

Følges behandlingen, giver dette en normal udvikling, selvom man har PKU. Følges behandlingen ikke, sker der en ophobning af phenylalanin, samt en mangel på tyrosin. Dette resulterer i, at nervesystemet skades og fører til mental udviklingshæmning.

Det er individuelt hvor meget phenylalanin der dagligt kan indtages, da det afhænger af kropsvægten. Vores opskrifter og produkter er kategoriseret i enten lavprotein eller reduceret protein. Lavprotein indeholder mindre end 2,5g protein pr. 100g og reduceret protein indeholder mere end dette, men mindre protein end tilsvarende fødevarer.

Vi har samlet en række lavproteinsopskrifter, som du kan finde adskilt fra de øvrige opskrifter her. Er du i tvivl om indholdet af phenylalanin i vores produkter, så kan du tjekke næringsindholdet på vores hjemmeside her.

Gurli har desuden udgivet en bog om lavproteinsopskrifter. Den kan du købe her.

Med inspiration fra Kennedy Centret.

Lavprotein

Reduceret protein

2 comments

 1. Maja

  Kan man få denne lidelse pludseligt som voksen også eller skal det være medfødt?
  Jeg har svært ved at nedbryde mad speciekt protein og der sker en kemisk reaktion i min krop. Lægerne aner ikke hvordan de skal undersøge enzymer, nedbrydning udskillelse osv…og jeg er meget syg og har tabt mig hekt vildt..Og lider meget.
  Kan I evt guide mig til hvad lægerne skal undersøge? Tarmene er undersøgt
  Kan intet spise og er på intravenøst kost pt.
  I bøn og kærlighed Maja

 2. Allergikost

  Kære Maja,
  man er født med PKU, det kan ikke komme senere i livet.
  På Rigshospitalen i Center for Sjældne Sygdomme er de eksperter i de forskellige aminosyrestofskiftesygdomme, så måske er det der, du skal henvises til.
  De bedste ønsker og hilsner

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *