Begræns dit madspild – inspiration

Hos Allergikost kan vi godt lide, når en råvare har flere anvendelsesmuligheder 🙂 Derudover er det en god metode til, at undgå madspild – og så giver det variation i din madlavning.

Vi har derfor samlet en række idéer herunder, der kan inspirere dig til at bruge dine varer på flere forskellige måder, så de ikke står og samler støv i skabet 🙂 Mange af idéerne henvender sig til dig, der fx ikke har nået at spise dit brød, inden det er blevet tørt – eller hvis du har kogt for meget pasta og lign. Har du et mislykket glutenfrit brød, så kan det også sagtens benyttes i flere af opskrifterne herunder 🙂

Har du lyst til at vide mere om “stop spild af mad”-bevægelsen, så kan du læse om det her

Der er masser af god inspiration at hente!

Husk at vi hos Allergikost altid har en række varer på tilbud under kategorien

“last minute offers”

Her kan du virkelig gøre et kup!

Vi vil gerne undgå, at de gode råvarer går til spilde, selvom holdbarhedsdatoen er ved at nærme sig. Du vil altid kunne se holdbarhedsdatoen under “last minute offers”, så du selv kan tage stilling til dit køb.

”Rug”brød/mørkt brød – færdigbagt

Snacks: ovnristet i olie med krydderier. Enten grove stænger eller papirstynde ”chips” (skåret på pålægsmaskine)
Rugbrødslagkage
Øllebrød: lavet på rød saft (til glutenallergikere) eller hvidtøl (øvrige) + tilsæt evt. en æggeblomme
Boller: Udblød rugbrødet i vand og bland den i bolledejen
Bondepige med slør: Riv rugbrødet og rist det i sukker og smør på en pande. Fordel det derefter lagvis med æblemos og server med flødeskum.
Rasp/ymerdrys: Godt ovenpå yoghurt eller blandet med mysli
Kan fryses: Husk at du kan fryse dit brød hvis du ønsker at forlænge holdbarheden 🙂

Kage – færdigbagt

Sød brødbudding/Bread and butter pudding: Grove stykker kage lægges i et ildfast fad sammen med frossen eller frisk frugt – fx hindbær. En blanding af mælk/fløde, æg og vanilje hældes over og retten bages i ovnen.
Amerikanske cake pops: Se opskrift her
Romkugler: Se opskrift her
Kan fryses: Husk at du kan fryse din kage hvis du ønsker at forlænge holdbarheden 🙂

Brød – færdigbagt

Arme riddere/french toast: Skær hvidt brød i skiver. Bland mælk med æg og vend skiverne heri. Lad dem suge lidt af væsken. Dyp brødet i kanelsukker og steg dem på panden til de er sprøde. Server med frisk frugt eller bær. Gode til brunch.
Suppe: Kan bruges til fransk løgsuppe. Hæld suppen i et ildfast fad og kom brødskiver ovenpå. Gratiner brødet med ost og bag fadet i ovnen til osten er gylden.

Panering/alm. rasp:De tørre brødstykker ristes i ovnen og blendes til fin rasp. Opbevares i en lufttæt beholder. Kan bruges til:

Panering af fisk og kød
Som drys på gratin
Som drys i en smurt bageform inden dejen hældes i.

Sød rasp: Den hjemmelavede rasp blandes med sukker og ristes på panden i lidt smør. Kan bruges til hjemmelavet æblekage.
Croutoner: Skær brødet i 1 cm store terninger. Rist dem i lidt olie på panden, eller læg dem på en bageplade beklædt med bagepapir. Stænk med olie og rist dem til de er gyldne ved ca. 225 grader.
Croutonerne kan også krydres efter eget valg. Prøv at gnide brødet med hvidløg inden du skærer det i tern eller tilsæt hakkede krydderurter inden tilberedning.
Bruchetta: Pensl en skive med lidt olie eller pesto. Kom dit yndlingsfyld på og gratiner med ost. Bages i ovnen.
Chips med smag – skæres tyndt på en pålægsmaskine, pensles med lidt olie og krydres efter dine egne smagspræferencer. Bages i ovnen til de er sprøde. Gemmes i en lufttæt beholder.
Brødbudding/bread and butter pudding: Smør skiver af brød med smør og læg dem lagvis med rosiner i et smurt ildfast fad. Det øverste lag skal være smurt på begge sider. Pisk æg med sukker. Varm mælk med en flækket vaniljestang og hæld den i æggemassen. Pisk godt og hæld derefter blandingen over brødet. Bages i ovnen ved 180 grader i 30-40 minutter.
Kan fryses: Husk at du kan fryse dit brød hvis du ønsker at forlænge holdbarheden 🙂

Småkager

Kagebund:

Til cheesekage: Smuldr kagerne og bland med smør. Mas blandingen i bunden af en springform og sæt formen i køleskabet.  Lav din yndlings cheesecake ovenpå.
Til moussekage: Se opskrift her

Italiensk tiramisu (vanilje småkager og lign). Se opskrift her
I kiksekage traditionel eller som jordbærkage. Se opskrift her
Crumble: knuses og blandes med smør, nødder, mysli, havregryn og lign. Smuldr blandingen over nogle skiveskårne æbler og bag det i ovnen. Server med creme fraiche, is eller flødeskum.

Mysli

ALMOR1416-TJOIS ALMOR1417-TJOIS

Cookies/småkager: Bland det i småkagedejen og få en ny spændende smagsvariant.
Crumble: blandes med smør og evt. lidt mel. Smuldr blandingen over nogle skiveskårne æbler og bag det i ovnen. Server med creme fraiche, is eller flødeskum. Du kan også lave din crumble alene og putte den på yoghurt eller lign. Det kan du finde en opskrift på her.
Koldskål: Vend din mysli med honning og evt. kokosolie. Bages i ovnen og skæres/knækkes i mundrette bidder og bruges i stedet for kammerjunker. Find en opskrift her.
Myslibar: lav hjemmelavede myslibarer – de er nemme at have med på farten og gode til din lille sult. Find opskriften her
Dadelkugler: Hak dadler og bland med kakao, mysli, tørret frugt og lign. Smag til med vaniljesukker og romessens. Tril kuglerne i kokosmel.

 

Havregryn

Panering

Havregrød:

I dej til fx boller
Som klatkager. Find opskriften her
Havregrøds-chips. Find opskriften her

Havregrynskugler: Havregryn blandes med smør, flormelis, kakao, kaffe og romessens. Trilles til kugler og vendes i kokosmel eller mere havregryn.
Crumble: blandes med smør og evt. lidt mel. Smuldr blandingen over nogle skiveskårne æbler og bag det i ovnen. Server med creme fraiche, is eller flødeskum.
Frikadeller og andre farsretter: som fyldstof.

 

Pasta – kogt

Pålægssalater: Hakkes groft og blandes i fuglekvidder, æggesalat og lign.
Gratineret pasta: Hæld pastaen i et fad og tilsæt de ønskede grøntsager, kød, sauce og lign. Hæld mornay sauce ved og slut af med revet ost. Bages i ovnen og kan serveres med en skål blandet salat af restgrønt.
Kold pastasalat: Blandes med de grøntsager du har liggende samt eksempelvis restkød eller en dåse tun.
Omelet eller æggekage: Hakkes groft og bruges som fyld – vendes i æggene inden tilberedning.
Suppe: Som fyld, fx i tomatsuppe. Kan evt. hakkes i mindre stykker.
Wok: Steges sprød i olie og bruges i en wok med fx grøntsager og kylling
Kan fryses: Du kan fryse kogt pasta ned i portionsstørrelser – så er det altid nemt at tage op til en gang pastasalat eller lign 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *