§ Forordning 1169/2011
Det er blevet besluttet, at alle fødevarer der sælges i Europa, skal ændre deres oplysninger i ingredienslisten og næringsdeklarationen.
Denne ændring er til fordel for allergikere, så det nu bliver nemmere at vurdere, om en råvare indeholder allergener 🙂
Ingredienslisten:
I ingredienslisten skal stoffer eller produkter der forsager allergier eller intolerans nu fremhæves med fed skrift, eksempelvis:
Indhold:
Majsstivelse, kartoffelstivelse, skummetmælkspulver, rørsukker, glukose, hævemiddel (gluconodeltalactone og natriumbikarbonat) fortykningsmiddel (guarkernemel), sojamel.
Følgende allergener skal fremhæves
(Kilde: Europa-parlamentets og rådets forordning (EU) Nr. 1169/2011 af 25. oktober 2011. Bilag 2):
• Glutenholdige kornprodukter (hvede, rug, havre, spelt, kamut og lign. samt produkter på basis heraf, undtagen (under 20 ppm):
- Glukosesirup på basis af hvede, herunder dextrose
- Glukosesirup på basis af byg
- Maltodextriner på basis af hvede
OBS! Er du sensitiv glutenallergiker, skal du altså stadig tjekke ingredienslisten, hvis du reagerer på maltodextrin og lign.
• Krebsdyr og krebsprodukter
• Fisk og fiskeprodukter
• Æg og æggeprodukter
• Jordnødder og jordnøddeprodukter
• Soja og sojaprodukter, undtagen
- Fuldstændig raffineret sojaolie og fedt
- Naturligt blandede tocopheroler
- Plantesteroler og plantesterolestere fremstillet af vegetabilske olier eller steroler fra soja
• Mælk og mælkeprodukter (herunder laktose), undtagen:
- Valle til fremstilling af alkohol, herunder landbrugsethanol
- Lacitol
• Nødder, herunder mandler, hasselnødder, valnødder, cashewnødder, pekannødder, paranødder, pistacienødder, queensland nødder (macademia) og produkter på basis heraf, undtagen;
- Produkter der bruges til fremstilling af alkohol, herunder landbrugsethanol.
• Selleri og selleriprodukter
• Sesamfrø
• Svovldioxid og sulfitter (over 10mg/kg el. L)
• Lupin og lupinprodukter
• Bløddyr
Næringsdeklarationen:
Den nye ændring betyder desuden, at næringsdeklarationen skal være ens på alle produkter, så det bliver nemmere for dig, at sammenligne produkterne. Eksempelvis er det nu et krav, at oplyse om mættede fedtsyrer, sukkerarter og salt (i stedet for natrium).
Ændringsdato:
d. 14. december 2014 er skæringsdato for den nye mærkningslov. Produkter der er produceret før denne dato, er dog stadig tilladt at sælge, hvilket betyder, at der vil gå nogle måneder, hvor du stadig skal være ekstra opmærksom på ingredienserne i det produkt du køber. Hos Allergikost har vi allerede markeret allergenerne i webshoppen og kataloget med fed skrift og dette vil løbende også ændres på vores etiketter. Husk, at når du køber varer hos Allergikost AS, så kan du altid bruge vores ikoner som vejledning – og du er også velkommen til at kontakte os, hvis du er i tvivl om et produkt.
(d.04.09.2014)