Cøliaki

Find glutenfri opskrifter her

Om cøliaki

Cøliaki er en kronisk sygdom, hvor tyndtarmen ødelægges ved indtagelse af gluten. Gluten er et protein, der findes i cerealierne hvede, byg og rug. Pga. produktion og transport findes gluten ofte også i havre. Når tyndtarmens slimhinde ødelægges, mindskes optagelsen af næringsstoffer og dette fører til en mangeltilstand. Symptomerne er ofte langvarige og kan vise sig ved diarré, vægttab, luft i maven, træthed, mavesmerter, blodmangel og knoglesmerter (som følge af vitaminmangel). Mange glutenallergikere kan ikke tåle laktose så længe tyndtarmen er beskadiget, og der kræves altså yderligere en laktosefri kost indtil tyndtarmen har genoprettet sig.

Hvis vores opskrifter ikke indeholder gluten, kalder vi den glutenfri. Kan du heller ikke tåle laktose, vil du kunne se om opskriften også er laktosefri. Du kan altid tjekke ingredienslisten på vores egne produkter på www.allergikost.com (brug varekoden), hvis du er i tvivl om du kan tåle produktet.

Gluten findes i følgende produkter:

Hvede: Hvedemel, hvedeklid, hvedekim, durumhvede, grahamsmel, fuldkornshvedemel, sigtemel, hvedekerner, mannagryn, semulje, bulgur, couscous, spelt, emmer, urhvede, enkorn.

Rug: Rugmel, rugkerner, rugbrød.

Havre: Havregryn, havremel, havremix, mysli, havreklid, havrekager – med mindre det er lavet af specialfremstillet havre (ren havre).

Byg: Byggryn.

Overnævnte produkter kan findes i følgende: pasta, brød, kager, rasp, vafler, kiks, bageblandinger, madlavningsfløde, morgenmadsprodukter, fars, paté, pålæg, pølser, færdige middagsretter, sovs, bouillon, ketchup, sennep, mayonnaise, remoulade, karry og andre krydderiblandinger, fyldt chokolade, vingummi, lakrids, lakridskonfekt, karameller, chips, ristede løg, øl mv.

Med inspiration fra Astma-Allergi Danmark og Alt om kost.

Uden gluten

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *